Europa logo

Zelfstandig

Bij een zelfstandige fietsvakantie regel je de planning, routes, accommodaties en logistiek zelf. Je reist hierbij individueel of met je eigen gezelschap.

Zelfstandige fietsvakantie

Waarom kiezen voor een zelf geplande fietsvakantie?

Een zelfstandige fietsvakantie staat garant voor vrijheid en avontuur. We geven je vier redenen om voor deze reisvorm te kiezen.

Flexibiliteit

Een zelfstandige fietsreis gaat gepaard met veel flexibiliteit. Aangezien je niet afhankelijk bent van een reisorganisatie voor het plannen van je reis, kun je de planning, fietsroutes, accommodaties en logistiek volledig zelf regelen. Hierdoor kun je je fietsvakantie volledig aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.

Goedkoper

Ook is een zelf georganiseerde fietsreis doorgaans goedkoper. Dat komt doordat er dan geen reisorganisatie betrokken is bij de planning ervan. Je kunt daarnaast nog meer kosten besparen door te kiezen voor goedkope maaltijden en overnachtingen.

Avontuur

Het fietsen over onbekende paden en het zelf oplossen van problemen draagt bij aan het gevoel van avontuur tijdens je reis. De kans is groot dat dit je aan het eind van de dag veel voldoening geeft.

Uniek

Waar een georganiseerde reis al meerdere keren door anderen is gefietst, is een zelfstandige reis vaak nog nooit afgelegd. Dit zorgt voor een unieke ervaring.

De opties bij een zelf geplande fietsreis

Ga je op zelfstandige fietsvakantie? Dan heb je de keuze tussen verschillende opties. We zetten de zes belangrijksten voor je op een rij.

Trektocht of standplaats

Je kunt kiezen voor een trektocht of standplaatsreis. Bij een trektocht fiets je iedere dag naar een nieuwe locatie en zie je veel verschillende gebieden. Kies je voor een standplaatsreis? Dan fiets je elke dag een andere route vanaf één vaste locatie.

Hoe lang ga je?

Een zelfstandige fietsvakantie varieert meestal van 3 tot 11 dagen. Uiteraard ben je volledig vrij om korter of langer te gaan.

Licht of zwaar?

Verder kun je je reis zo licht of zwaar maken als je maar wil. Fiets je graag recreatief? Kies dan voor vlakke routes. Houd je van een uitdaging? Dan is een route met veel hoogtemeters aan te raden.

Seizoen en bestemming

Je bent volledig vrij in het kiezen van je gewenste seizoen en bestemming. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zomerse fietsvakantie in Zuid-Frankrijk of een winterse reis in Groningen.

De fiets

Ook bij de keuze voor de soort fiets heb je verschillende opties. Voorbeelden hiervan zijn de stadsfiets, (e-)mountainbike, E-bike of hybride. We raden aan om je fietskeuze af te stemmen op je gekozen fietsroutes.

Individueel of met eigen gezelschap

Een zelfstandige fietsreis laat je volledig vrij in het eventuele gezelschap dat je meeneemt. Fiets bijvoorbeeld met je gezin, vriendengroep of individueel.

Drie belangrijke dingen om rekening mee te houden

Klaar om je reis voor te bereiden? Dit zijn drie belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Maaltijden

Bij een zelfstandige reis ben je zelf verantwoordelijk voor je maaltijden. Houd hier van tevoren rekening mee door voldoende eten en drinken mee te nemen, te kiezen voor accommodaties met een kookgelegenheid of de lokale restaurants te bekijken.

Extra activiteiten

Extra activiteiten zijn niet inbegrepen als je je reis zelf samenstelt. Houd er rekening mee dat je eventuele bezoeken aan musea, attracties of steden zelf moet plannen.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid is er extra voorbereiding nodig. Zo raden we aan om een EHBO-kit mee te nemen en jezelf goed in te lezen in de lokale verkeersregels. Uiteraard is een goede reisverzekering ook belangrijk.

Fietsvakantie boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Overige fietsvakanties