Wat is de beste tent voor op fietsvakantie in 2024?

Een tent is noodzakelijk als je tijdens een fietsreis kampeert. Het geeft je warmte, droogte en beschutting. Op de fiets kun je niet veel spullen meenemen. Daarom is het belangrijk om een lichte en compacte tent te kiezen. We adviseren om voor maximaal 5 kilogram te gaan. Zelf hebben we al veel verschillende tenten getest. In deze review delen we onze topselectie.

Top 3 beste tenten voor op fietsvakantie

Kamperen tijdens je fietsvakantie? Deze tenten zijn ideaal voor op reis.

1. Pop up tent XL - 2 personen - 2 SECONDS - Fresh & Black

+ Volledige duisternis dankzij speciale buitenstof

Deze pop-up tent van Quechua zet je binnen enkele minuten op. Dankzij het vrijstaande model kun je hem makkelijk verplaatsen. Plekje gevonden? Met de haringen creëer je extra versteviging. Na een rustige, donkere nacht pak je de tent weer in:

 1. Trek aan de rode gesp. 
 2. Vouw de tent tot een cirkel en zet het vast met de gele gespen. 
 3. Vouw de cirkel tot een achtvorm en trek de gele gesp aan. 
 4. Stop de tent in tas en stap weer op de fiets.

De pop-up tent XL is ruim, comfortabel en stevig. Er is meer dan genoeg plek voor twee personen. Je kunt er ook je bagage in kwijt. Het is de beste tent voor op fietsvakantie.

Voordelen

 • Gemaakt van 100% waterdichte stof
 • Houdt wind tegen 
 • Makkelijk mee te nemen met de meegeleverde tas
 • 99% duisternis, ook in daglicht
 • Extreem snel op te zetten en af te breken

Nadeel

 • Bij onzorgvuldig opvouwen kunnen de clips breken

2. Kampeertent voor 3 personen MH100 Fresh & Black

+ Makkelijk mee te nemen met de draagtas

De MH100 Fresh & Black kampeertent voor 3 personen is een uitstekende keuze. Er passen precies drie slaapzakken in. De kampeertent is gemaakt van verduisterende stof. Hierdoor kun je ook bij daglicht lekker slapen. Het product is getest bij windvlagen van 40 km per uur. Hierin blijft het moeiteloos overeind. Door de ventilatieopeningen heb je de hele nacht frisse lucht. Toch is het een volledig waterdicht model. 

Gebruikers waarderen vooral het lichte gewicht van de tent. Het weegt slechts 4,1 kilogram. Toch kun je er met 3 personen in slapen. De tentzak is slechts 21 liter. Hierdoor past het zelfs in de meeste fietstassen.

Voordelen

 • Zeer makkelijk mee te nemen met de tentzak en draagriem.
 • Geschikt voor 3 personen, waardoor je veel overnachtingskosten bespaart.
 • Waterdicht, verduisterend en toch goede ventilatie. 
 • Moeiteloos op te zetten en in te pakken.
 • Goedkope prijs voor een kwalitatieve tent.

Nadelen

 • Weinig ruimte voor spullen als je met 3 personen slaapt.
 • Bij veelvuldig gebruik kan de tent slijten.

3. Koepeltent voor trekking MT900 2 personen grijs

+ Lichtste tent voor fietsvakantie (1,95 kg!)

Deze koepeltent van Forclaz mag niet in de top 3 ontbreken. Het product is extreem licht van gewicht: 1,95 kg. Bovendien neemt het in de compressiezak slechts 5,3 liter in beslag. Hiermee kun je zonder problemen tientallen kilometers fietsen. Verder beschikt de tent over goede ventilatie en waterdichtheid. We hebben hier een aantal van onze beste kampeernachten in gehad. De tent is ruim genoeg voor 2 personen. Je kunt er ook je bagage in kwijt. 

Fietsers zijn vooral te spreken over het lichte gewicht en de compactheid van de tent. Het past in vrijwel elke fietstas of rugzak. Voor de montage heb je maar één boogstok nodig. 

Voordelen

 • Extreem licht van gewicht
 • Super compact
 • Prettige slaapomstandigheden
 • Inclusief 2 bergruimtes
 • Volledig waterdicht, maar toch goede ventilatie
 • Gaat lang mee
 • Bij zeldzame schade zijn de verschillende onderdelen ook los verkrijgbaar

Nadelen

 • Duurder dan andere tenten

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tent voor op fietsreis?

Bij de aanschaf van een tent voor op fietsreis moet je op drie dingen letten. We zetten ze voor je op een rij.

Gewicht

Het is cruciaal om een lichtgewicht tent te kiezen. Elke gram die je bij je hebt, moet je tientallen kilometers verplaatsen. Daarom bevelen we alleen lichte tenten aan. De MT900 koepeltent van Forclaz spant de kroon met 1,95 kilogram.

Volume

Ook het volume is van belang. We adviseren om nooit tenten van meer dan 40 liter mee te nemen. Dit is zeer onhandig op de fiets. Kies bij voorkeur een tent die in je fietstas of rugzak past.

Montage

Verder adviseren we om een tent te kiezen die je snel opzet en demonteert. Op een fietsreis heb je veel kilometers te maken. Het is zonde om veel tijd te verspillen met het opzetten van je tent.

Hoe vervoer je de tent?

Je vervoert een tent het beste in een fietstas of rugzak. Als dit niet past, kun je het product ook aan je bagagedrager, frame of voorvork vastmaken. Zorg ervoor dat het stevig vastzit, geen gevaar vormt en het trappen niet belemmert. 

Heb je een slaapmat nodig?

Met een tent creëer je een comfortabele omgeving, maar voor een goede nachtrust moet je ook kunnen liggen. We weten uit ervaring dat de grond behoorlijk hard en koud is. Daarom adviseren we om een slaapmat mee te nemen. De beste slaapmatten voor op fietsvakantie nemen niet veel plaats in en zijn licht van gewicht. 

Heb je een slaapzak nodig?

Je hebt bijna altijd een slaapzak nodig als je kampeert op een fietsvakantie. Afhankelijk van je bestemming koelt het ‘s nachts behoorlijk af. Met een slaapzak is een warme, aangename nachtrust gegarandeerd. Voor een fietsreis is het wel belangrijk om een van de beste lichtgewicht slaapzakken te kiezen.