De vlag van Zeeland

Hier aan de kust…

Fietsroutes Middelburg

Fietsroutes Middelburg

Inhoudsopgave

Middelburg is het startpunt van een aantal geweldige fietsroutes door Zeeland. De provincie is ideaal geschikt om een actief dagje fietsen te combineren met een aantal gezellige tussenstops. In deze blog ontdek je de drie mooiste fietsroutes vanuit Middelburg tijdens je fietsvakantie in Zeeland.

1. De Zeeuwse kust: Middelburg - Domburg - Middelburg (23,1 km)

Deze route van Middelburg naar de kust bij Domburg is voor elk niveau geschikt. In slechts 23,1 kilometer fiets je langs enkele Zeeuwse molens en uitgestrekte landschappen. Na aankomst in Domburg kijk je je ogen uit aan de Zeeuwse kust. 

  • Uitgebreide routebeschrijving: Komoot
  • Startpunt: Bushalte Laan der Ver.Naties, 4334 ER Middelburg
  • Gratis parkeren: in de wijk Griffioen, dezelfde wijk als het startpunt
Zeeuwse duinen

2. Rondje Walcheren: Middelburg - Veere - Westkapelle - Vlissingen - Middelburg (51,6 km)

Ook deze route vanuit Middelburg voert je langs de kust van Walcheren. Na 7,19 kilometer fietsen, kom je al aan in Veere. Vanuit hier leidt een prachtige route langs het Veerse Meer je naar Vrouwenpolder. Tijd voor een genietmoment met uitzicht op de Oosterscheldekering. De route vervolgt zich door het duingebied bij Oostkapelle, waarna je binnen enkele kilometers Domburg bereikt. Heb je behoefte aan pauze? Neem dan gerust plaats bij een van de gezellige strandtentjes. Nog genoeg energie? Fiets dan nog een kleine 9 kilometer door richting Westkapelle. Vergeet niet om onderweg een aantal keer af te stappen en te genieten van de mooie omgeving. Vuurtoren Noorderhoofd in Westkapelle kan niet aan je aandacht voorbijgaan.

Fietsroutes Middelburg; rondje Walcheren

Zoutelande

Nadat je de hoogtepunten van Westkapelle hebt bewonderd, vervolg je de route richting Zoutelande. Heb je honger gekregen van al dat fietsen? In Zoutelande kun je uitstekend terecht voor verse vis. Wist je dat Zoutelande tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in de Slag om de Schelde? Het dorp lag namelijk in de frontlinie tijdens deze slag. Daarom zijn er in het dorp diverse monumenten te bewonderen, waaronder het bevrijdingsmonument op het Willibrordusplein. Wil je meer weten over de historie? Bezoek dan het Bunkermuseum aan de Duinweg. Een indrukwekkende ervaring voor jong en oud.

Na een uitgebreide tussenstop in Zoutelande is het tijd om je route te vervolgen richting Vlissingen. In 11 kilometer fiets je voornamelijk door het bosgebied achter de duinen. Ook heb je een aantal keer prachtig uitzicht op de Westerschelde. Als je goed kijkt, zie je Zeeuws-Vlaanderen in de verte liggen. Tijd voor een foto?

De Westerschelde

Lunch in Vlissingen

Fietsen kosten veel energie, dus een lunchpauze is geen overbodige luxe. Neem je zelf je lunch mee? Neem dan plaats op een van de vele bankjes die de stad rijk is, vaak met uitzicht op zee of de boulevard. Uiteraard kun je ook lekker op het strand zitten om van je lunch te genieten. Is het daarvoor te druk? Pak dan lekker een terras. Vlissingen heeft genoeg goede opties. Zo weet je zeker dat je van een uitstekend verzorgde lunch geniet.

Heerlijk broodje vis als lunch

Stadswandeling

Klaar met lunchen? Een stadswandeling door Vlissingen is een absolute aanrader. Zet je fiets bij een van de bewaakte fietsenstallingen en geniet van de hoogtepunten in deze bijzondere stad. Loop rustig over de boulevard of bekijk het standbeeld van Michiel de Ruyter. Wil je meer leren over de historie van Vlissingen? Breng dan een bezoek aan Maritiem Muzeeum Zeeland. In een complete beleving ontdek je alles over de Zeeuwse scheepvaart.

Boulevard Vlissingen

Via Oost-Souburg terug naar Middelburg

Vanaf Vlissingen is het nog maar 8,6 kilometer fietsen naar Middelburg. Het laatste deel van de route gaat over het Vlissings Jaagpad: een verlicht fietspad tussen Vlissingen en Middelburg. Onderweg fiets je door Oost- en West-Souburg. Deze dorpen waren vroeger dé verbinding tussen handel en scheepvaart. Vervolgens kom je in een rustiger gebied en zie je Middelburg in de verte al liggen. De Lange Jan, de hoogste toren van Middelburg, valt hierbij als eerste op. Na de laatste paar kilometer eindig je de route bij station Middelburg. Met een voldaan gevoel kijk je terug op een heerlijke dag.

De route

Het Rondje Walcheren voert je langs de mooiste plekken aan de Zeeuwse kust. Het is een populaire fietsroute die niet in deze rij mag ontbreken. Fiets van hoogtepunt naar hoogtepunt en gebruik daarbij de volgende routebeschrijving: Komoot.

  • Startpunt: Middelburg treinstation (Kanaalweg 22, 4337 PA Middelburg)
  • Gratis parkeren: Parkeerplaats Segeerssingel, 4337 LH Middelburg. Deze parkeerplaats ligt naast het station.

3. Zuid-Beveland: Middelburg - Veere - Lewedorp - Arnemuiden - Middelburg (42,2 km)

Heb je behoefte aan rust? Kies dan voor de route Zuid-Beveland. Het maakt niet uit of het winter of zomer is, deze tocht stelt nooit teleur. De route is voor iedere fietser geschikt. Heb je behoefte aan meer uitdaging? Fiets dan op de terugweg via Nieuwdorp. Hoe dan ook toont de tocht je een aantal prachtige plekken in het rustige Zuid-Beveland. Het zijn stuk voor stuk hoogtepunten waarvan je niet wist dat ze in Zeeland te vinden waren.

Het mooie aan Zuid-Beveland

De route begint bij Fletcher Hotel-Restaurant Arneville-Middelburg. Vanuit hier fiets je in ruim 10 kilometer richting Veere. Nadat je het Veerse Meer hebt bewonderd, vervolg je de route naar Lewedorp in Zuid-Beveland. Voor je het weet, fiets je midden door het prachtige polderlandschap dat het eiland kenmerkt. Zelfs in de zomer is het hier ontzettend rustig, heerlijk om tot ontspanning te komen!

Polders Zuid-Beveland

Na een eventuele tussenstop in het vriendelijke Lewedorp, vervolg je de route richting Arnemuiden. Onderweg ervaar je wederom hoe mooi Zuid-Beveland is. Zo geniet je in de lente volop van de bloesems, terwijl je in het najaar kisten vol fruit langs het fietspad vindt. Ideaal voor wat extra energie na ruim 25 kilometer fietsen. Het slotakkoord? Dat is het historische Arnemuiden: een waardige afsluiter van een mooie fietsroute.

De route

  • Uitgebreide routebeschrijving: RouteYou
  • Startpunt: Fletcher Hotel-Restaurant Arneville-Middelburg (Buitenruststraat 22, 4337 EH Middelburg)
  • Gratis parkeren: Fletcher Hotel-Restaurant Arneville-Middelburg (Buitenruststraat 22, 4337 EH Middelburg)

Klaar voor de oversteek naar Zeeuws-Vlaanderen? Bekijk de vijf mooiste fietsroutes door Breskens.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs