De vlag van Zeeland

Hier aan de kust…

Fietsvakantie Zeeland

Een fietsvakantie Zeeland is een geweldige fietservaring in eigen land. Zeker als je niet aan de kust woont, geeft Zeeland je direct het vakantiegevoel. Het kenmerkt zich door de vele duinen, dijken en stranden, maar ook door de unieke deltawerken, lokale specialiteiten en gezellige steden. Op deze pagina ontdek je alles wat je over een fietsvakantie Zeeland moet weten.

Fietsvakantie Zeeland

De voordelen van een fietsvakantie in Zeeland

De bijzondere provincie Zeeland is zeer geschikt is voor een fietsvakantie. Ben je benieuwd naar de voordelen? We zetten er vijf voor je op een rij.

Ruimte

Waar de Randstad behoorlijk dichtbevolkt is, is er in Zeeland nog veel ruimte. Je merkt dit direct zodra je steden als Middelburg of Vlissingen uit bent. De Zeeuwse natuur bestaat met name uit polders, velden en landbouwgronden. Ideaal om tot rust te komen!

Vlak terrein met een steile rand

Zeeland is vrijwel volledig vlak. In het binnenland fiets je kilometers lang zonder hoogtemeters. Dat maakt het zeer geschikt voor een fietsvakantie met kinderen. Wil je toch wat meer uitdaging? Aan de kust is er genoeg te klimmen. Met een steile rand van dijken en duinlandschap wordt het Zeeuwse binnenland beschermd tegen hoogwater. Zo kom je alsnog aan je hoogtemeters. Lijkt dit je wat? Kies dan voor een fietsvakantie in Zoutelande.

Fiets over de bruggen en sluizen

Zeeland staat wereldwijd bekend om de deltawerken. Het zijn indrukwekkende waterbouwkundige constructies die de provincie beschermen tegen overstromingen. Hoewel Zeeland al jaren wordt beschermd door duinen en dijken, bleek dit tijdens de watersnoodramp in 1953 helaas niet voldoende. Daarom zijn er de nodige maatregelen getroffen, waarvan de Oosterscheldekering een wereldberoemd voorbeeld is. Wil je hier meer over leren? Breng dan zeker een bezoek aan de Delta Experience op Neeltje Jans.

Gezellige steden

Naast de grove deltawerken is er in Zeeland ook genoeg gezelligheid te vinden. Wat dacht je van een bezoek aan Middelburg, Vlissingen, Goes of Renesse? De steden zijn lang niet zo groot als Amsterdam en Rotterdam, maar wel knus en gezellig. Stuk voor stuk beschikken ze over gezellige terrassen, leuke winkeltjes en lokale eetgelegenheden. Ben je toevallig op een donderdag in Middelburg? Proef dan zeker een Zeeuwse vis op de weekmarkt.

Fietsroutes Middelburg

Zeeuwse mosselen

Ook staat Zeeland bekend om de Zeeuwse mosselen. Deze zijn rechtstreeks afkomstig uit de bodem van de Oosterschelde. Een fietsvakantie in Zeeland is eigenlijk niet compleet zonder deze lokale specialiteit te proeven. Wil je het echt goed aanpakken? Bestel er dan een Viognier of Pinot Blanc bij.

De mooiste fietsroutes van Zeeland

De vele mooie fietsroutes maken Zeeland een uitstekende keuze voor een fietsvakantie. Dit zijn volgens het expertteam van fietsvakantie-europa.nl de beste opties.

1. Rondje Walcheren

De route “Rondje Walcheren” is een 59,7 kilometer lange tocht. Hoewel je op Noord-Beveland begint, maak je al snel de oversteek naar Walcheren. Na aankomst fiets je langs de prachtige duinen, dijken en stranden die de Walcherse kust te bieden heeft. Wat deze route compleet maakt, zijn de vele Zeeuwse steden waar je doorheen fietst, namelijk:

  • Ontdek het toeristische Domburg
  • Fiets via Westkapelle langs het meest westelijke punt van Nederland
  • Eet een visje in Zoutelande
  • Kijk je ogen uit in de haven van Vlissingen
  • Ervaar de gezelligheid van hoofdstad Middelburg

2. Zeeuwse Waterbouw

Tijdens de route “Zeeuwse Waterbouw” fiets je langs twee hoogtepunten van de Zeeuwse waterbouw. Je begint op Schouwen-Duiveland en fietst via Neeltje Jans en de Oosterscheldekering naar Noord-Beveland. Hier fiets je langs de kust naar de Zeelandbrug en steek je over naar Zierikzee. Nadat je de oude en nieuwe haven van deze mooie stad hebt gezien, fiets je langs de kust terug naar het startpunt bij Kop van Schouwen. Een heerlijke tocht!

Oosterscheldekering bij Neeltje Jans

3. Rondje Zeeuws-Vlaanderen

Het Rondje Zeeuws-Vlaanderen leidt je langs de hoogtepunten van dit unieke stuk van Zeeland. Je begint in Groede en fietst direct naar Breskens, bekend om de veerhaven tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. Vervolgens fiets je een mooie route langs de kust naar Cadzand-Bad. Vanuit daar fiets je weer terug naar Groede.

4. Grevelingenmeer Rondom

De route Grevelingenmeer Rondom voert je langs alle hoogtepunten rondom dit grote meer. Met de Brouwersdam als startpunt begint de route gelijk met een indrukwekkend bouwwerk van de deltawerken. Je fietst richting Port Zélande en bereikt al snel Zuid-Holland. Hier fiets je via Goeree-Overflakkee een lang stuk langs het Grevelingenmeer. Als je bijna in Oude-Tonge bent, keer je over een reeks deltawerken weer terug naar Zeeuws grondgebied. Je maakt de terugreis compleet met een rustgevend stuk door Schouwen-Duiveland.

5. Rondje Zuid-Beveland

Het schiereiland Zuid-Beveland ligt tussen de Ooster- en Westerschelde. De bekendste stad van dit eiland is Goes. Klaar om de gezellige terrassen, leuke winkels en de indrukwekkende monumenten van deze stad zelf te ervaren? Kies dan voor het Rondje Zuid-Beveland en maak een uitgebreide tussenstop in Goes. Na vertrek leidt de rest van de 50 kilometer lange fietsroute je langs de kust, uitgestrekte landschappen en Zeeuwse dorpjes op het eiland.

Fietsvakantie Zeeland - Veelgestelde vragen

Waar kun je mooi fietsen in Zeeland?

Dit zijn vier mooie fietsgebieden in Zeeland:

  • De kust van Zeeuws-Vlaanderen
  • De steden van Walcheren (Middelburg, Vlissingen, Goes)
  • Rondom het Veerse Meer
  • Dorpen van Schouwen-Duiveland (Renesse, Burgh, Haamstede)

Waar in Zeeland op fietsvakantie gaan?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Heb je behoefte aan rust? Ga dan naar Zeeuws-Vlaanderen of Schouwen-Duiveland. Wil je juist de Zeeuwse steden, historie en cultuur ontdekken? Kies dan voor Walcheren en bezoek steden als Middelburg, Vlissingen en Domburg.

Hoeveel kilo bagage op fietsvakantie?

Ons advies is om maximaal 5 kilo mee te nemen. Hiermee voorkom je dat je het conditioneel niet volhoudt. Heb je een elektrische fiets? Dan kun je wat meer meenemen.

Fietsvakantie Zeeland blogs