Nederland kaart

Nederland op zijn mooist!

10 tips voor een fietsvakantie in Nederland

Fietsvakantie Nederland tips

Inhoudsopgave

Op fietsreis in eigen land? Dit zijn 10 tips voor een fietsvakantie in Nederland!

1. Geschikte fiets

Een geslaagde fietsvakantie begint met het kiezen van een geschikte fiets. Wat de beste fiets is, hangt in grote mate af van het terrein. Verwacht je vooral bospaden en beklimmingen? Kies dan voor een fiets met veel grip en versnellingen. Ga je juist vlak en op asfalt fietsen? Dan is een stadsfiets of racefiets optimaal.

2. De mooiste routes

Een fietsreis is nog leuker met de mooiste fietsroutes. Dit zijn drie manieren om ze te vinden:

 • Verzamel lokale informatie voor fietsers (VVV-kantoren, hotels, lokale websites)
 • Ontdek de routes van andere fietsers via Komoot
 • Bekijk onze blogs voor specifieke tips over provincies, waaronder fietsroutes

3. Navigatie

Mooie routes hebben is leuk, maar zonder goede navigatie kun je er nog niet van genieten. Wat betreft navigatie heb je drie mogelijkheden als fietser:

 • Volg de borden van plaatselijke fietsknooppunten- en routes
 • Navigeer via je mobiele telefoon (Google Maps, Komoot of RouteYou). Hiervoor is een telefoonhouder verplicht. We raden aan om een waterdicht exemplaar te kopen.
 • Schaf een speciale fietsnavigatie aan

4. Fiets in de auto

Wil je met de fiets naar de startlocatie reizen? Veel vakantiegangers kiezen ervoor om hun fiets met de auto te vervoeren. Als je fiets niet in de kofferbak past, kun je een trekhaakdrager, dakdrager of achterklepdrager kopen.

5. Fiets in de trein

Uiteraard is het ook mogelijk om je fiets in de trein mee te nemen. Hiervoor betaal je in Nederland een vast tarief van €7,50. Houd er ook rekening mee dat je fiets op werkdagen alleen tussen 9:00 en 16:00 en tussen 18:30 en 06:30 mee mag. Op die manier creëert de NS voor iedere passagier een aangename reis.

Fiets in de trein Nederland

6. Veiligheid

Tijdens een fietsreis is veiligheid extra belangrijk. Dit zijn vijf manieren om je veiligheid te vergroten:

 • Zorg voor een goed gecontroleerde fiets. Kijk voor de remmen, ketting en verlichting goed na.
 • Draag een helm tijdens het fietsen om de kans op ernstig letsel te verkleinen. 
 • Neem voldoende eten en drinken mee, zodat je gedurende de hele tocht geconcentreerd blijft.
 • Wees extra voorzichtig bij regen, harde wind en in het donker.
 • Fiets bij voorkeur samen met een ervaren fietser of ga op single fietsvakantie.

7. Zadelpijn

Last van zadelpijn? Bij ons doet een zadelhoes altijd wonderen. Daarnaast kun je ook een speciale fietsbroek overwegen. Nog steeds niet opgelost? Verander dan regelmatig van houding om de pijn te verzachten. 

Zadelhoes fiets

8. Weinig bagage

In de voorbereiding op je fietsvakantie is het ontzettend verleidelijk om veel bagage mee te nemen. Je weet namelijk nooit wanneer je het nodig hebt. Toch adviseren we om hier zeer selectief mee te zijn. Iedere gram die je meeneemt, moet je vele kilometers bij je dragen. Als je bijvoorbeeld maar 3 dagen op fietsvakantie gaat, is een fietstas of kleine rugzak altijd voldoende.

Als extra tip willen we je meegeven dat je tijdens het fietsen vaak minder kleding nodig hebt dan je denkt. Door de beweging krijg je het snel warm, waardoor een jas vaak overbodig is. Heb je geen zin om je bagage de hele dag mee te slepen? Kies dan voor een fietsvakantie met bagagevervoer.

9. Weersomstandigheden

Tijdens een fietsreis kun je met verschillende weersomstandigheden te maken krijgen. Zorg daarom altijd voor zon- en regenbescherming. Zonnebrand is verkrijgbaar in speciale reisverpakkingen en regenkleding hoeft echt niet zwaar te zijn. Kijk van tevoren ook goed naar de weersvoorspellingen voor een indicatie van de benodigde bagage.

10. Fietsconditie

Tot slot adviseren we om je reis af te stemmen op je huidige fietsconditie. Als je een doorgewinterde mountainbiker bent, kun je je in het Zuid-Limburgse Heuvelland prima uitleven. Is je conditie niet optimaal? Dan past een E-bike vakantie in het vlakke Zeeland beter. Onze ervaring is dat vooral de hoogtemeters en wind het zwaar kunnen maken. Zo is 30 kilometer met 800 hoogtemeters en tegenwind veel zwaarder dan 30 kilometer met 200 hoogtemeters en wind mee.

Fietsvakantie Nederland tips

Met deze 10 tips wordt je fietsvakantie in Nederland een succes!

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs