Nederland kaart

Nederland op zijn mooist!

Fietsvakantie Nederlandse kust

Fietsvakantie Nederland kust; Hoek van Holland - Den Helder

Inhoudsopgave

Nederland biedt talloze mogelijkheden voor een fietsvakantie langs de kust. Van Vlissingen tot Hoek van Holland en van Den Helder tot Lauwersoog. Ondanks dat deze plaatsen allemaal aan de kust liggen, zijn ze stuk voor stuk uniek. Met andere woorden: langs de Hollandse kust is er genoeg te ontdekken. Overweeg je een fietsvakantie in Nederland langs de kust? In dit artikel helpen we je verder met de mooiste routes, handige tips en de beste georganiseerde reizen.

De mooiste fietsroutes langs de Nederlandse kust

Er zijn drie fietsroutes langs de Nederlandse kust die je echt niet mag overslaan tijdens je reis. We zetten ze voor je op een rij.

1. De Zeeuwse kust

Tijdens een fietsvakantie Nederland langs de kust mag een route door Zeeland niet ontbreken. In deze 43,8 kilometer lange route langs de kust van Walcheren ervaar je zelf waarom. Je begint in Oostkapelle en ervaart zelf hoe mooi plaatsen als Zoutelande, Westkapelle en Domburg zijn. Het is een route door duingebied, over dijken en een stuk door het Zeeuwse binnenland.

Fietsvakantie Nederland kust; Neeltje Jans

2. Hoek van Holland - Den Helder

Klaar voor een extreme uitdaging? Probeer dan deze 138,08 kilometer lange tocht van Hoek van Holland naar Den Helder. De lange kustroute gaat grote delen over het strand, waardoor je het optimale kustgevoel ervaart. Aan je linkerkant zie je de uitgestrekte Noordzee liggen en rechts komen Den Haag, Katwijk, Noordwijk en IJmuiden voorbij. Dit biedt genoeg mogelijkheden voor tussenstops bij restaurants of hotels. Ons advies is om de fietsroute over twee dagen te verspreiden.

3. De Friese kust

Om je fietsvakantie langs de Nederlandse kust compleet te maken, raden we deze route langs de Friese kust aan. Het is een veelzijdige tocht door Friese steden, langs stranden en over dijken. Alles is duidelijk bewegwijzerd, waardoor je niet steeds op je telefoon hoeft te navigeren. Tegen het einde van de 117 kilometer lange tocht ontdek je de schoonheid van Nationaal Park Lauwersoog.

Wil je het echt goed aanpakken? Fiets dan gewoon langs de hele Nederlandse kust. We adviseren om de 610 kilometer lange LF Kustroute over 8 tot 11 dagen te verspreiden.

LF kustroute

Handige tips voor je fietsvakantie langs de kust

Een fietsreis langs de Nederlandse kust heeft een goede voorbereiding nodig. We geven je 3 handige tips voor een geslaagde reis.

Houd rekening met wind

Langs de kust is de wind doorgaans een stuk harder dan in het binnenland. Tref daarom de volgende maatregelen:

  • Check van tevoren altijd de weersvoorspellingen. Code rood of oranje? Stap dan niet op de fiets.
  • Onderzoek de windrichting en pas je route eventueel aan. Wind in de rug is veel prettiger fietsen dan tegenwind.
  • Draag winddichte kleding zodat je het niet te koud krijgt.
  • Zorg ervoor dat je bagage stevig aan je fiets of lichaam vastzit.
  • Draag geen mutsen, petten of andere accessoires die snel weg kunnen waaien. 
  • Fiets in een lage, compacte houding om de luchtweerstand te verkleinen.
  • Fiets samen met een gezelschap om elkaar voor de wind te beschermen.
Verschillende weersomstandigheden

Weersomslagen

Naast harde windstoten kun je ook snelle weersomslagen verwachten langs de kust. Zon, regen en harde windstoten wisselen elkaar vaak in hoog tempo af. Houd hier rekening mee met je bagage. Neem in ieder geval zon-, regen- en windbescherming mee. Een kleine tube zonnebrand en een lichte regenjas is vaak al genoeg.

Geschikt bandenprofiel

Gaat je fietsroute over het strand? Zorg dan voor een geschikt bandenprofiel. Voor ons werken grove noppen het beste op zand. Heb je nog steeds weinig grip? Laat je banden dan een klein beetje leeglopen om de grip met de weg te vergroten.

De beste georganiseerde fietsvakanties langs de Nederlandse kust

Ontdek de Zeeuwse kust of bezoek de Waddeneilanden.

Fietsrelax
Eigen-Wijze Reizen

De beste georganiseerde fietsvakanties langs de Nederlandse kust

Klaar voor een fietsreis in eigen land? Ga dan op fietsvakantie langs de Nederlandse kust. Met bovenstaande routes en tips wordt het een succesvolle fietservaring. Fiets je liever langs de rivieren? Kies dan voor een boot fietsvakantie in Nederland.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs