Fietsvakantie Luxemburg kaart

Ontdek verborgen parels in Luxemburg!

De top 6 mooiste fietsroutes in Luxemburg

Mooiste fietsroutes Luxemburg

Inhoudsopgave

Tijdens een fietsvakantie in Luxemburg geniet je van de mooiste fietsroutes die je langs kastelen, middeleeuwse dorpjes en rivieren leiden. Met ruim 600 kilometer aan fietspaden heb je in Luxemburg meer dan genoeg opties. Zelfs de meest afgelegen paden zijn goed onderhouden. Dit zijn de 6 mooiste fietsroutes in Luxemburg:

 1. Over de Vennbahn (161 km)
 2. Rondje Luxemburg-stad (22,6 km)
 3. PC 15 (96,4 km)
 4. Mijntrail Luxemburg (90 km)
 5. PC 2 (36,9 km)
 6. PC 3 (92,3 km)

1. Over de Vennbahn

De Vennbahn route vanaf Maastricht voert je via Aken (Duitsland) en Sankt-Vith (België) naar Troisvierges (Luxemburg). Onderweg fiets je langs beken, oude stationnetjes en de burchtruïne bij Reuland. Bovendien heb je onderweg nauwelijks last van verkeer. Er is geen betere manier om de Ardennen te doorkruisen. 

Vlak na de grens beklim je het hoogste punt van Luxemburg. Vergeet niet om bovenaan de Burgplatz (558 meter hoogte) van het uitzicht te genieten. Je voltooit de Vennbahn met een afdaling richting Troisvierges.

2. Rondje Luxemburg-stad

Een rondje door Luxemburg-stad een veelzijdige beleving. Het klinkt misschien als een korte tocht, maar met de vele bezienswaardigheden kun je kilometers doorgaan. Tijd voor een fietspauze? Schuif dan aan bij een van de gezellige restaurants, bekijk de indrukwekkende bankgebouwen of bezoek het MUDAM museum. Ook vinden er in Luxemburg-stad regelmatig grote concerten en andere evenementen plaats.

Uitzicht in Luxemburg-stad

3. PC 15

De PC 15 is een fietsroute van noord naar zuid Luxemburg. Je begint in Ettelbruck en fietst vanuit hier richting Gutland. Tijdens de tocht kom je weinig verkeer tegen, waardoor je optimaal van de mooie landschappen geniet. Na een bezoek aan kasteel Berg in Gutland vervolgt de route zich langs de rivier de Alzette naar Luxemburg-stad. Met een voldaan geniet je van het prachtige uitzicht.

Kasteel Berg

4. Mijntrail Luxemburg

Luxemburg kenmerkt zich door een aantal bijzondere fietsroutes, waaronder de Mijntrail. In een 90 kilometer lange tocht fiets je langs meerdere oude mijnen die een belangrijke rol speelden in de Luxemburgse staalindustrie. Aangezien ze tegenwoordig niet meer worden gebruikt, is het gebied inmiddels een mix van industrieel erfgoed en natuur geworden. Onderweg geniet je van vlinders, libellen en vogels in het gebied.

5. PC 2

Ook de fietsroute PC 2 mag niet in deze top 6 ontbreken. Het is een aangename mix van moderne architectuur, natuur en historie. Houd er wel rekening mee dat het vooral door mountainbikers wordt gedaan. We geven je een overzicht van de verschillende plaatsen en afstanden:

 • Je begint in Echternach en fietst in een kleine 9 kilometer naar Consdorf. Onderweg ervaar je een variatie van moderne gebouwen, rotsen en een groot meer.
 • Vanuit Consdorf vervolg je de route naar Junglinster. In ruim 13 kilometer heb je een aantal uitdagende beklimmingen te doen.
 • Vervolgens fiets je 9,9 kilometer naar Niederanven. Het gebied kent een aantal mooie mountainbikeroutes. 
 • Na de laatste 14,2 kilometer bereik je Luxemburg-stad. Houd rekening met een steile beklimming op het einde.

6. PC 3

Ook de piste cyclable des trois rivières willen we je niet onthouden. Zoals de naam al zegt, leidt deze route je langs drie rivieren, namelijk:

 • De Moezel
 • De Sûre
 • De Our

Verder fiets je door steden als Remerschen en Mondorf-les-Bains. Na 92,3 kilometer eindig je met een voldaan gevoel in Vianden.

Mooiste fietsroutes Luxemburg

De top 6 mooiste fietsroutes maken Luxemburg zeer geschikt voor fietsers. We raden het al onze lezers aan!

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs