Limburg wapen

Limburgs heuvelland!

Grotbiken Valkenburg review

Grotbiken Valkenburg review

Inhoudsopgave

Grotbiken in Valkenburg is een absolute aanrader. In een bijzondere fietstocht ontdek je de duisternis, geschiedenis en smalle gangen van de Valkenburgse mergelgrotten. Het is ideaal te combineren met een fietsarrangement in Valkenburg. In dit artikel vertel ik je onze persoonlijke review van het grotbiken in Valkenburg.

Je begint direct

Na een warm ontvangst begon ons avontuur direct met 163 traptreden naar beneden. Dit bracht ons tot een diepte van 40 meter onder de grond. Hier zat de rest van de groep al te wachten, in totaal 15 personen. Na 10 minuten kwam onze gids ons ophalen.

Direct de grotten in

Bukken!

Tijdens de wandeling van de verzamelplaats naar de fietsen moesten we veel bukken. De gangen zijn op sommige plaatsen slechts 1,48 meter hoog. Dit was duidelijk een voorbode van het vele bukken tijdens het fietsen.

Veiligheidsinstructies

Eenmaal bij de fietsen aangekomen, gaf onze enthousiaste gids ons een aantal belangrijke veiligheidsinstructies. Zo werd er een vaste volgorde afgesproken waarin we zouden fietsen. De laatste persoon moest dan elke 500 meter bevestigen of we nog steeds compleet waren. Dat klinkt misschien onnodig, maar als je in deze grotten bent geweest, begrijp je direct waarom dit belangrijk is. De mergelgrotten bestaan in totaal uit 60 kilometer aan gangen en als je geen licht hebt, zie je werkelijk niets meer.

Tijd om te fietsen!

Na een goede voorbereiding was het tijd om lekker te gaan fietsen. Door de lage gangen moesten we vrijwel constant bukken, maar dit maakte het voor ons alleen maar leuker en spannender. Na ongeveer 1 kilometer fietsen,  waren we de helft van de groep kwijt. Volgens instructie bleven we netjes wachten en na 5 minuten had onze gids ons al gevonden. Er was geen paniek, maar het maakte wel direct duidelijk hoe belangrijk de veiligheidsmaatregelen zijn.

Bukken tijdens grotbiken Valkenburg

Interessante tussenstops

De volgende kilometers bestonden uit leuke bochten, klimmetjes en afdalingen. Ook werden er twee tussenstops gemaakt. Ten eerste werd ons meer verteld over de geschiedenis van de mergelgrotten. Wist je dat Valkenburg 140 miljoen jaar geleden een binnenzee was? De mergel is ontstaan uit kalkskeletjes van zeediertjes. En de grotten? Die zijn het gevolg van mergelwinning in de afgelopen 2000 jaar. De grotten zijn dus door de mens gegraven.

Uitleg over de Mergelgrotten

De tweede tussenstop was bij een ondergrondse werkplaats voor mergelbewerking. Hier vertelde onze gids alles over de voordelen en toepassingen van mergel. Deze tussenstop werd afgesloten met een spannend verhaal over de gevolgen van een verdwaling in de grotten. De gids maakte het volledig donker, waardoor je zelf een beeld hiervan kreeg. We hebben nog nooit zo een duisternis ervaren.

Nog even fietsen

We fietsen gezamenlijk terug naar het startpunt. Nog één kleine helling en de tocht is compleet. We zetten de fietsen netjes terug en bedanken de enthousiaste gids voor zijn inzet. Wat een geweldige ervaring was dit!

Grotbiken Valkenburg review Wouter

Grotbiken Valkenburg review

Grotbiken in Valkenburg is absoluut de moeite waard. Het is een bijzondere belevenis die je nergens anders in Nederland kunt doen. Naast dat het super gaaf is om te doen, leer je ook nog over de geschiedenis van de grotten. Wat ons het meeste bijblijft? Dat is toch wel de duisternis in de grotten. Het is zó donker dat je het verschil tussen gesloten of geopende ogen niet ziet.

Boek je tickets via Valkenburg Adventure

Klaar voor een unieke ervaring tijdens een fietsvakantie in Zuid-Limburg? Grotbiken is geweldig om zelf te beleven. Tickets zijn verkrijgbaar via Valkenburg Adventure.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs