Overijssel wapen

Langs de IJssel in Overijssel!

Fietsvakantie in Overijssel

Overweeg je een fietsvakantie in Overijssel? De veelzijdige provincie staat bekend om de uitgestrekte landschappen, rivieren en historische steden. Ideaal voor een gevarieerde fietsvakantie in Nederland. Lijkt dit je wat? Op deze pagina ontdek je alles wat belangrijk is voor een fietsvakantie in Overijssel.

Fietsvakantie in Overijssel

De voordelen van een fietsvakantie in Overijssel

Zoek je een bestemming voor je fietsvakantie? Dit zijn vijf voordelen van Overijssel!

Volop ontspanning

Ben je toe aan ontspanning? Tijdens een fietsvakantie in Overijssel voel je al snel een vredige en rustgevende sfeer. Niet alleen wanneer je langs de oever van de IJssel fietst, maar ook in dorpen als Steenwijk, Giethoorn en Ootmarsum. Ideaal om te ontspannen na een drukke periode.

Variatie

Een fietsvakantie in Overijssel staat garant voor veel variatie. Zo kun je kiezen voor een route door het bos, langs de rivier of van dorp naar dorp. Tijd voor een tussenstop? Duik dan dieper in de Twentse cultuur, bekijk het historische stadhuis van Deventer of ga picknicken op de Sallandse Heuvelrug.

Deventer stadhuis

Fietsvriendelijk

Verder is Overijssel een zeer fietsvriendelijke provincie. Het kenmerkt zich door het uitstekende netwerk van fietsroutes en de goed onderhouden fietspaden. Ideaal om de omgeving op comfortabele wijze te ontdekken.

Culinaire hoogstandjes

Ooit gehoord van Twentse Boerenjongens (rozijnen in brandewijn) of Deventerkoek (gekruide koek)? Het zijn slechts twee voorbeelden van het veelzijdige aanbod aan culinaire hoogstandjes in Overijssel. Ook de lokale wildgerechten, kazen en wijnen zijn een tussenstop tijdens je fietsvakantie in Overijssel meer dan waard.

Geschikt voor kinderen

Overijssel is een uitstekende bestemming voor een fietsvakantie met het gezin. Zo zijn de routes veilig en niet al te zwaar. Daarnaast zijn er ook genoeg speelplaatsen waar je kinderen zich onderweg kunnen uitleven.

Fietsvakantie in Overijssel; de vijf mooiste routes

Benieuwd naar de mooiste fietsroutes van Overijssel? Dit is onze top vijf!

1. Fietsen langs de IJssel

Tijdens de route “Fietsen langs de IJssel” fiets je in 37,9 kilometer van Zwolle naar Kampen en terug. Onderweg geniet je van de schoonheid en rust die het gebied langs de IJssel kenmerkt. Enkele hoogtepunten zijn de Veecaterdijk en de Stadsbrug in Kampen.

Zonsopkomst IJssel

2. Rondje Weerribben-Wieden

Het Rondje Weerribben-Wieden voert je langs de hoogtepunten in en rondom het Nationale Park. Je begint in Zwartsluis en fietst vervolgens over bruggen, langs grachten en door uitgestrekte natuur. Het hoogtepunt? Voor velen is dat de fietsveer in Jonen.

3. Van Deventer naar Zutphen

Tijdens een fietsvakantie in Overijssel mag een fietsroute langs de IJssel eigenlijk niet onderbreken. Wat dacht je van de tocht van Deventer naar Zutphen en terug? In 42,5 kilometer is er genoeg te zien. Je fiets door Deventer, natuurgebied De Poll, Zutphen, Gorssel en vele kilometers langs de prachtige rivier.

4. Rondje Buurserzand

Het Rondje Buurserzand begint en eindigt in Haaksbergen. De stad staat bekend om de Oostendorper Watermolen die je al na drie kilometer fietsen tegenkomt. Ook in het restant van de tocht speelt water een belangrijke rol. Zo kom je langs de Botterbrug, Haarmühle en het Buursermeertje. Het grootste deel van de route fiets je door het natuurgebied Buurserzand.

5. Van Ootmarsum naar Nordhorn

Zoek je de ultieme Overijssel ervaring? Kies dan voor deze route van Ootmarsum naar het Duitse Nordhorn. Een groot deel van de tocht fiets je langs het kanaal Almelo-Nordhorn. Daarnaast ontdek je wat het pittoreske Ootmarsum te bieden heeft. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Stadsmuseum of een van de vele kunstgaleries.

Fietsvakantie blogs