Fietsvakantie Friesland logo

Fryslân!

7 stedentocht

7 Stedentocht; Dokkum

Inhoudsopgave

Ooit gehoord van de 7 stedentocht? Deze verkorte versie van de Elfstedentocht is de ideale oplossing voor fietsers die de 265 kilometer van de Elfstedentocht te lang vinden. In deze blog ontdek je de 7 steden en de fietsroute van de 7 stedentocht. Het is dé manier om Friesland tijdens een fietsreis te verkennen.

7 stedentocht; de steden

De 7 stedentocht is een moderne versie van de Elfstedentocht die je langs de volgende zeven steden voert.

Lemmer

De plaats Lemmer is de verbinding tussen het IJsselmeer en de Friese wateren. De stad heeft een strand aan het IJsselmeer en is populair bij watersporters.

Tussenstop bij het strand in Lemmer

Stavoren

De veerdienst Stavoren-Enkhuizen verbindt zuidwestelijk Friesland met Noord-Holland. Door de gunstige ligging was Stavoren vroeger een Hanzestad.

Hindeloopen

Ook Hindeloopen is onderdeel van de tocht. De stad combineert een oude binnenstad met kunst en watersport.

Workum

Met het Jopie Huisman Museum is Workum een interessante tussenstop tijdens de 7 stedentocht. Ook de Vuurtoren van Workum is een populaire bezienswaardigheid.

Bolsward

Tijd voor een pauze? Eetcafé Blend in het centrum van Bolsward is de ideale plek voor een stevige lunch of huisgemaakte taart. Ook voor een rondvaart door de stad is Bolsward een uitstekende bestemming.

Sneek

Een bezoek aan Sneek is eigenlijk al een dagbesteding op zich, maar tijdens de 7 stedentocht heb je nog genoeg kilometers te maken. Toch blijft de historische binnenstad je nog lang bij. Wil je langer in Sneek blijven? Overnacht dan in het fietsvriendelijke hotel Lekkerwegbijleeuwen. Blijf gerust meerdere dagen, want er is genoeg te fietsen rondom Sneek.

De Waterpoort in Sneek tijdens de 7 stedentocht

IJlst

Klaar voor de laatste stad? Vlak onder Sneek ligt IJlst, een waterrijke stad waarvan Houtzaagmolen De Rat een hoogtepunt is. De fietsroute gaat niet door de stad zelf, maar biedt wel uitzicht erop.

7 stedentocht; de route

De fietsroute van de 7 stedentocht heeft een totale lengte van 93,7 kilometer. Hierdoor is het zeker mogelijk om het in één dag te doen. Maak je graag tussenstops? Voor optimale recreatie raden we aan om het over twee of drie dagen te verspreiden. Overnacht bijvoorbeeld in Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward of Sneek.

7 stedentocht; conclusie

Het is duidelijk dat de 7 stedentocht met 93,7 kilometer een interessant alternatief is voor de 265 kilometer lange Elfstedentocht. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur fiets je de route in één of meerdere dagen. Is 93,7 kilometer nog steeds te lang voor je? Kies dan voor een verkorte versie door Stavoren, Hindeloopen en Workum.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs