Fietsvakantie Friesland logo

Fryslân!

Fietsvakantie Friesland 5 dagen

Fietsvakantie Friesland 5 dagen

Inhoudsopgave

Een fietsvakantie in Friesland van 5 dagen is precies genoeg voor een heerlijke midweek. Op deze pagina ontdek je de drie mooiste reizen:

1. Leeuwarden – Eigen-Wijze Reizen

2. Harlingen en Waddeneilanden – Eigen-Wijze Reizen

3. Oranjewoud – Eigen-Wijze Reizen

Fietsvakantie Friesland 5 dagen; top 3 reizen

Leeuwarden - Eigen-Wijze Reizen

Tijdens deze 5-daagse reis overnacht je alle dagen in Leeuwarden. Vanuit deze standplaats staan er drie heerlijke fietsroutes op de planning:

 • Route 1: Harlingen en Franeker
 • Route 2: Nationaal Park De Alde Feanen
 • Route 3: Dokkum

Dag 1 & 2: Harlingen en Franeker

Na een rustige aankomstdag stap je op dag 2 voor het eerst op de fiets. Je begint op het treinstation van Leeuwarden en reist direct naar Harlingen. Vanuit hier fiets je op je eigen tempo terug naar standplaats Leeuwarden. Onderweg geniet je van Franeker. De gezellige stad staat bekend om de oude Universiteit van Franeker en het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium.

Dag 3: Nationaal Park De Alde Feanen

Op dag 3 fiets je door Nationaal Park De Alde Feanen. Het gebied is rijk aan meren, rietlanden en laagveen. Je begrijpt dat dit ook aantrekkelijk is voor verschillende diersoorten. Er zitten vissen, watervogels, roofvogels en otters.

Otter in Nationaal Park Alde Feanen

Dag 4: Dokkum

Dag 4 staat volledig in het teken van Dokkum. Als een van de elf Friese steden is deze gezellige stad absoluut een bezoek waard. Hoogtepunten zijn de Abdij van Dokkum en de Grote Kerk.

Dag 5: Leeuwarden

Op dag 5 van deze fietsreis vanuit Leeuwarden heb je alle tijd om Leeuwarden nog verder te verkennen. Het is een passende afsluiter van een aangename reis.

Eigen-Wijze Reizen

Harlingen en Waddeneilanden - Eigen-Wijze Reizen

Klaar voor een avontuurlijke reis vanuit Harlingen? Tijdens deze 5-daagse standplaats vakantie verblijf je in Hotel Anna Casparii. Vanuit hier leg je vier bijzondere fietsroutes af:

 • Route 1: Bolsward
 • Route 2: Franeker
 • Route 3: Terschelling
 • Route 4: Vlieland
Fietsreis Harlingen en Waddeneilanden

Dag 1: Bolsward

De 5-daagse reis begint met een fietsdag naar Bolsward. Het biedt de volgende bezienswaardigheden:

 • Martinikerk
 • Bolswarder Weeshuis
 • Marktplein
 • Bolswarder Stadsboerderij
 • Snekerpoort

Dag 2: Franeker

Net als Bolsward behoort ook Franeker tot een van de elf Friese steden. De stad ligt precies op de helft van een 40 kilometer lange fietsroute die je op dag 2 aflegt. Ideaal voor een uitgebreide lunchpauze en stadsbezoek.

Dag 3: Terschelling

Wat deze reis uniek maakt, is dat je ook naar de Waddeneilanden gaat. Na een 2 uur lange overtocht sta je op dag 3 te popelen om op je fiets te stappen. In een veelzijdige route langs het wad en door natuurgebied de Boschplaat ontdek je hoe mooi het eiland is.

Fietsdag Terschelling

Dag 4: Vlieland

Dag 4 staat in het teken van een fietstocht over het kleine Vlieland. Je doorkruist het eiland eenvoudig in één dag. Tijd voor een pauze? Er zijn genoeg stranden waar je heerlijk tot rust komt.

Dag 5: Harlingen en terugreis

De laatste dag heb je alle tijd om het gebied rondom Harlingen nog verder te verkennen. Wat dacht je van een route langs de Friese kust? Zodra je uitgefietst bent, is het tijd om rustig huiswaarts te gaan.

Eigen-Wijze Reizen

Oranjewoud - Eigen-Wijze Reizen

De derde 5-daagse fietsvakantie die we aanraden, is deze natuurreis vanuit Oranjewoud. Door de vaste standplaats bij Parkhotel Tjaarda hoef je niet met je bagage te slepen. De routes zijn als volgt:

 • Route 1: Oldeberkoop
 • Route 2: Terherne en Joure
 • Route 3: Ossenzijl en Oldemarkt
 • Route 4: Beetsterzwaag
 • Route 5: Tjeukemeer
Natuurreis Oranjewoud

Dag 1: Oldeberkoop

Op dag 1 leer je de bossen van Oranjewoud kennen. De 33 kilometer lange route past perfect bij een eerste fietsdag.

Dag 2: Terherne en Joure

Dag 2 is lang en uitdagend, maar ontzettend veelzijdig. In 58 kilometer kom je langs het oudste dorp van Friesland (Aldeboarn), Akkrum, Terherne en Joure. Tussendoor ontdek je drie bekende Friese bezienswaardigheden: het Sneekermeer, de grootste zwerfkei van Nederland en het Thialf-ijsstadion.

Dag 3: Ossenzijl en Oldemarkt

Nadat je op dag 2 veel steden en dorpen hebt gezien, is het tijd om je terug te trekken in de Friese natuur. Via Ossenzijl en Oldemarkt fiets je door de Lindevallei, natuurgebied Rottige Meente en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden fietsen

Dag 4: Het echte Friesland

De 51 kilometer lange route van dag 4 voert je langs Museumpark Oranjewoud, Gorredijk en Beetsterzwaag. Je fietst voornamelijk over Friese landwegen. Het is een passende dag in een gevarieerde fietsreis.

Dag 5: Tjeukemeer

Het Tjeukemeer is met ruim 23 vierkante kilometer het grootste Friese meer. We weten uit ervaring dat je deze indrukwekkende watervlakte niet snel vergeet. Op de terugweg fiets je nog een stuk door Heerenveen. Een mooie afsluiter van 5 dagen genieten in Friesland!

Eigen-Wijze Reizen

Fietsvakantie Friesland 5 dagen

Een 5-daagse fietsvakantie in Friesland is precies genoeg om je hoofd leeg te maken, zonder dat het te lang duurt. Ga je liever iets korter op reis? Kies dan voor een fietsvakantie in Friesland van 4 dagen.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs