Fietsvakantie Friesland logo

Fryslân!

Fietsvakantie Friesland

Op zoek naar de ultieme fietsvakantie in eigen land? Kies dan voor een fietsvakantie Friesland. De provincie staat niet alleen bekend om de Elfstedentocht en de unieke taal, maar ook om de weilanden, dijken, meren en kanalen. Zodoende is Friesland een uitstekende bestemming om stad, cultuur en natuur te combineren. Klaar voor een veelzijdige reis? Op deze pagina ontdek je al onze ervaringen.

Fietsvakantie Friesland

Fietsvakanties Friesland; de voordelen

Friesland is een echte fietsprovincie. Dit zijn zes voordelen van een fietsreis in Friesland.

Veelzijdig

Om te beginnen is Friesland een zeer veelzijdige provincie. Aan de ene kant heb je de culturele belevenis in steden als Sneek, Leeuwarden, Joure, Harlingen, Stavoren en Dokkum. Stuk voor stuk hebben ze unieke hoogtepunten, variërend van kunstexposities, musea en kerken. Aan de andere kant heb je de Friese natuur. Zo is de provincie rijk aan weilanden en meren. Het is een perfecte combinatie van cultuur en natuur.

Vakantiegevoel

Friesland is de enige Nederlandse provincie waarbij de eigen taal en tradities nog zo diep in de cultuur geworteld zitten. Wanneer je voor het eerst in Friesland komt, merk je dit direct. Het uit zich niet alleen in de Friese taal, maar ook in het volkslied, de Friese lekkernijen en sporten als fierljeppen en kaatsen. Zodoende geeft een fietsvakantie in Friesland je direct het vakantiegevoel. Hoewel je nog steeds in Nederland bent, voelt dat niet altijd zo.

Fietsvriendelijk

Friesland is zeer geschikt voor fietsers. De provincie heeft een uitgebreid netwerk van kwalitatieve fietspaden. Stuk voor stuk leiden ze je langs de mooiste plekken. Overige voorzieningen zoals fietsponten, fietsverhuur en oplaadpunten zijn ook volop aanwezig.

Fries suikerbrood

In elke Nederlandse provincie zijn lokale producten te vinden en dat geldt ook zeker voor Friesland. Heb je ooit Fries suikerbrood geproefd? De smaak van dit zoete en zachte brood blijft je nog lang bij. Het is een typisch Fries product dat we zeker aanraden om bij een lokale bakkerij te proeven.

Verkoeling in de meren

Ga je in de zomer naar Friesland? Dan heb je altijd de mogelijkheid om verkoeling te zoeken in de Friese meren. We weten uit ervaring dat veel mensen dit op warme dagen doen. Als je na een actieve middag in het frisse water duikt, voel je je weer helemaal fris. Een echte aanrader!

Friese paarden

Tijdens je reis heb je volop kans om Friese paarden te spotten. De unieke Friese soort staat bekend om de zwarte vacht en prachtige staart. Ze worden daarom ook wel “zwarte parels” genoemd.

Fries zwart paard

De mooiste fietsroutes van Friesland

Friesland kent behoorlijk veel mooie fietsroutes. Op basis van onze eigen ervaringen en die van andere fietsers, hebben we de volgende top zes samengesteld.

1. De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een beroemde schaatstocht die in 1997 voor het laatst plaatsvond. In afwachting van een nieuwe editie leggen liefhebbers de tocht graag per fiets af. Het is duidelijk dat dit met 265 kilometer een behoorlijke uitdaging is. De route is als volgt:

 • Leeuwarden (startpunt)
 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum
 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
 • Leeuwarden (eindpunt)
Zoek je een verkort alternatief? Kies dan voor de 7 stedentocht.

2. Rondje Lauwersmeer

In het Rondje Lauwersmeer fiets je in een route van 40,8 kilometer rondom het grote meer. Je begint bij Anjum en ervaart vervolgens zelf de rust en schoonheid van dit gebied. Onderweg fiets je langs de Waddenzee, waarbij je uitzicht hebt op Schiermonnikoog. Ook fiets je een groot deel van de route door Groningen. Houd je van water, dijken, parken en rust? Dan is het Rondje Lauwersmeer voor jou!

De Friese kust

3. De Friese Mix

Tijdens De Friese Mix ontdek je de veelzijdigheid van de provincie. In 54,4 kilometer kom je langs Fries landschap, dorpen en sluizen. De hoogtepunten? Dat zijn toch wel Sneek, het Sneekermeer en de oversteek met het Pontje Langweer. Het is duidelijk dat je tijdens deze tocht genoeg beleeft. Klaar om Friesland te ontdekken?

4. Rondje Leeuwarden-Dokkum

Het Rondje Leeuwarden-Dokkum begint bij het treinstation in hartje Leeuwarden. Nadat je je ogen hebt uitgekeken in de Friese hoofdstad, fiets je richting Dokkum. In een route vol bruggen en molens kijk je je ogen uit. Eenmaal in Dokkum aangekomen, vallen de prachtige grachten gelijk op. Tijd voor een lunchpauze in een van de gezellige cafés? Je maakt het Rondje Leeuwarden-Dokkum compleet in een lange terugweg door weilanden en kleine dorpjes.

5. De Friese Rust

Klaar om volledig tot rust te komen? Kies dan voor De Friese Rust. Deze route het Zuidwesten van Friesland staat garant voor een rustgevende ervaring in de Friese weilanden. Wat je onderweg nog meer tegenkomt?

 • Bossen
 • Friese dorpjes
 • Dijken
 • Molens
 • Havens
 • Sluizen

Zodoende is deze fietstocht wel degelijk rustgevend, maar absoluut niet saai.

6. Rondje Drents-Friese Wold

Het Rondje Drents-Friese Wold leidt je door het prachtige nationale park op de grens van Friesland en Drenthe. Het gebied staat onder andere bekend om De Kale Duinen, een stuifzandgebied waar je het zand bij harde wind ziet stuiven. Luister tijdens de fietstocht goed, want er leven ook zwarte spechten in het gebied. In slechts 30,4 kilometer is er genoeg te beleven!

Fietsvakantie Friesland blogs