Europa logo

Op avontuur in Europa!

Top 3 mooiste lange afstand fietsroutes Europa

Mooiste lange afstand fietsroutes Europa

Inhoudsopgave

Klaar voor een onvergetelijk avontuur? Met de mooiste lange afstand fietsroutes in Europa ontdek je de mooiste steden, bezienswaardigheden en natuur. We zetten onze top 3 mooiste lange afstand fietsroutes in Europa voor je op een rij.

  1. Langs de Atlantische kust (lengte: 10.650 km)
  2. Dwars door Europa (lengte: 5.050 km)
  3. Via Romea (Francigena) (lengte: 3.250 km)

1. Langs de Atlantische kust (lengte: 10.650 km)

De fietstocht begint op het noordelijkste punt van Scandinavië. Als je tussen september en maart fietst, heb je ruim 90% kans om het Noorderlicht te zien. Geloof ons, het is een fenomeen dat je nog lang bijblijft. Terwijl je naar het zuiden fietst, geniet je van de bossen, fjorden en kustlijnen in het gebied.

Met de fiets langs de Atlantische kust

De oversteek naar het Verenigd Koninkrijk

Vanuit het Noorse Bergen is het tijd voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Na een vlucht van 1 uur en 25 minuten kom je aan in Aberdeen (Schotland). Tijd om de tocht via Noord-Ierland, Ierland, Wales en Engeland voort te zetten.

Met de boot naar Frankrijk

Vanaf Plymouth vertrekt er dagelijks één ferry naar het Franse Roscoff. De oversteektijd bedraagt 6 uur en 40 minuten. Via Frankrijk en Spanje fiets je langs de Atlantische kust naar Portugal. Onderweg geniet je van kastelen, stranden en wijngaarden. De ultieme fietstocht door Europa eindigt in het Portugese Valença. Met uitzicht op de rivier de Miño kijk je terug op het avontuur van je leven. Het voelde geweldig om deze van onze bucketlist af te strepen!

2. Dwars door Europa (lengte: 5.050 km)

Vind je het interessant om verschillende culturen te ontdekken? Dan bevelen we deze lange afstand fietsroute dwars door Europa aan. Je bezoekt zeven landen, namelijk:

  • Frankrijk
  • België
  • Nederland
  • Duitsland
  • Tsjechië
  • Polen
  • Oekraïne

UNESCO-werelderfgoed

Tijdens het fietsen kom je 21 UNESCO-werelderfgoed bezienswaardigheden tegen. Zelf vonden we Mont-Saint-Michel in Frankrijk en Bamberg in Duitsland het mooiste.

Mooiste lange afstand fietsroutes Europa; Mont Saint Michel

Verschillende culturen

Wat deze tocht extra interessant maakte, waren de verschillende culturen waar we onderweg mee in aanraking kwamen. Niet alleen de taal, maar ook eetgewoonten, architectuur en tradities waren verschillend per land. We raden zeker aan om hier tijdens het fietsen dieper in te duiken. Het geeft je fietsreis dwars door Europa extra verdieping.

3. Via Romea (Francigena) (lengte: 3.250 km)

Ooit gehoord van de Via Romea route? Het is al jaren populair bij wandelaars, maar de laatste paar jaar gaan ook steeds meer fietsers de uitdaging aan. De lange route begint in het Engelse Canterbury. Vanuit hier fiets je in 26,7 kilometer naar kustplaats Dover. Klaar voor de oversteek naar Frankrijk?

Vasteland bereikt

Eenmaal aangekomen in Calais, heb je het vasteland van Europa bereikt. Via België, Luxemburg en Duitsland kom je uiteindelijk in Zwitserland uit. Klaar voor een aantal uitdagende beklimmingen in de Alpen? We weten uit ervaring dat je fietsconditie hier flink op de proef wordt gesteld.

Met de fiets door de Alpen

Milaan, Rome, Brindisi

Vanaf de Alpen fiets je direct Italië binnen. Het is het laatste land van een lange fietsroute. Hoogtepunten in Italië zijn toch wel steden als Milaan en Rome. We raden zeker aan om een tussenstop te nemen en de lokale keuken, architectuur en historie zelf te ervaren. Uiteindelijk kom je aan in kustplaats Brindisi. Het voelt heerlijk om over de Adriatische Zee uit te kijken. Met een goed gevoel kijk je terug op alle herinneringen die je tijdens Via Romea (Francigena) hebt gemaakt.

De mooiste lange fietstochten in Europa

Via lange afstand fietsroutes verken je de mooiste plekken die Europa te bieden heeft. Je maakt herinneringen die je niet snel vergeet. We raden het al onze lezers aan!

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs