Duitsland landkaart

Duitsland!

Fietsvakantie Duitsland tips

Een fietsvakantie in Duitsland staat garant voor afwisselende landschappen, historische bezienswaardigheden en bruisende steden. Dit zijn 10 tips om je fietsreis tot een succes te maken:

 1. Houd rekening met afwisselende landschappen
 2. Vlakke route? Ga naar het noorden
 3. Op bergen fietsen? Ga naar het zuiden
 4. De mooiste historische bezienswaardigheden
 5. Het glooiende landschap langs Duitse rivieren
 6. Georganiseerde fietsvakantie in Duitsland
 7. Prachtige fietsroutes in Duitsland
 8. De ruige rotsen van de Noord-Duitse kust
 9. Waar overnachten tijdens je reis?
 10. Bereid je goed voor
Fietsvakantie Duitsland tips

1. Houd rekening met afwisselende landschappen

De landschappen in Duitsland zijn behoorlijk gevarieerd. Daarom is het belangrijk om je fiets hierop af te stemmen. Verwacht je veel bospaden? Fiets dan met een mountainbike of andere fiets met veel grip. Fiets je alleen over asfalt? Dan ben je met dunne banden beter uit. Uiteraard is het ook mogelijk dat verschillende soorten terreinen zich afwisselen. In dat geval is een hybride fiets een passende oplossing. Zo geniet je alsnog van de mooiste landschappen in Duitsland.

2. Vlakke route? Ga naar het noorden

Voor vlakke fietsroutes moet je in het noorden van Duitsland zijn. Eilanden als Rügen en de Duitse Wadden zijn populaire bestemmingen voor recreatieve fietsers. Onderweg kom je onder andere langs uitgestrekte stranden, wereldberoemde krijtrotsen en gezellige badplaatsen.

3. Op bergen fietsen? Ga naar het zuiden

Voor sportieve gezinnen is het zuiden van Duitsland een betere bestemming. Met name de Beierse Alpen en het Zwarte Woud bieden talloze uitdagende beklimmingen. Het zijn voor velen de mooiste fietsroutes in Duitsland. Niet alleen door de uitdaging van bergfietsen, maar ook door de prachtige uitzichtpunten waar je van geniet.

4. De mooiste historische bezienswaardigheden

Een Duitse fietsvakantie gaat gepaard met de mooiste historische bezienswaardigheden. Het land is rijk aan eeuwenoude burchten. Vooral in Berlijn kun je volop cultuur snuiven. De Berlijnse muur is een van de bekendste historische bezienswaardigheden ter wereld.

De Berlijnse muur

5. Het glooiende landschap langs Duitse rivieren

Voor glooiend landschap moet je langs de Duitse rivieren fietsen. Kies bijvoorbeeld voor een fietstocht langs de Moezel, Rijn of Elbe. De fietsroutes liggen vrij van de weg en zijn overwegend vlak. Ideaal voor een ontspannen reis door de fraaie natuur van Duitsland.

6. Georganiseerde fietsvakantie in Duitsland

Vind je het lastig om zelf de beste hotels en routes te kiezen? Ga dan op georganiseerde fietsvakantie in Duitsland. Hierbij word je volledig ontzorgd door een professionele reisorganisatie, waardoor je optimaal van het fietsen geniet. Zelf bagagevervoer is standaard inbegrepen. Zo fiets je op je eigen tempo van hotel naar hotel zonder zorgen over je spullen.

7. Prachtige fietsroutes in Duitsland

Duitsland kent enkele prachtige fietsroutes. Ze zijn allemaal heel afwisselend, waardoor je van de mooie natuur, kastelen en dorpjes geniet. Dit is de top 6:

1. De Moselradweg
2. De Ostseeradweg
3. De RurUfer-Radweg
4. Rondje Bodensee
5. De Werra-Weser-Radweg
6. Rondje Zwarte Woud

8. De ruige rotsen van de Noord-Duitse kust

Voor een unieke ervaring moet je bij de Oostzeekust in Noord-Duitsland zijn. Hier bewonder je de krijtrotsen die toeristen van over de hele wereld komen bekijken. Vooral Nationaal Park Jasmund op eiland Rügen is een mooie plek waar je ze ziet. Dit park is bovendien uitstekend te combineren met een mooie tocht door de natuur. Andere leuke fietsroutes langs de krijtrotsen zijn de Küstenradweg in Rügen en de Radweg zum Kap Arkona.

Nationaal Park Jasmund

9. Waar overnachten tijdens je reis?

Tijdens een meerdaagse fietsvakantie in Duitsland wil je natuurlijk een goede plek hebben om te overnachten. Ons advies is om dit bij fietshotels te doen. Hier stal je je fiets veilig en overdekt. De beste opties bieden zelfs oplaadpunten voor je E-bike. Uiteraard zijn comfortabele douches, bedden en een goed ontbijt ook belangrijk voor fietsers. Zo geniet je van een zorgeloze nachtrust en stap je de volgende dag weer energiek op de fiets.

10. Bereid je goed voor

Een geslaagde fietsvakantie begint met een goede voorbereiding. We geven je een handige checklist:

 • ZIjn je fietsbanden goed opgepompt?
 • Heb je een bandenplakset bij je?
 • Heb je goed werkende voor- en achterlicht?
 • Doen je remmen het goed?
 • Heb je regenkleding bij je?
 • Heb je zonbescherming bij je?
 • Heb je voldoende eten en drinken bij je?
 • Zijn je hotels geboekt?
 • Weet je welke routes je gaat fietsen?
 • Heb je vervoer naar het startpunt geregeld?
Compleet voorbereide fiets

Fietsvakantie Duitsland tips

Een fietsvakantie in Duitsland is een geweldige manier om het land op je eigen tempo te ontdekken. Met de 10 tips geniet je volop van de mooiste fietsgebieden.

Fietsvakantie Duitsland blogs