Denemarken kaart

Ervaar de Deense rust!

Fietsvakantie Denemarken Oostzeeroute

Fietsvakantie Denemarken Oostzeeroute

Inhoudsopgave

Een fietsvakantie over de Deense Oostzeeroute toont je een van de mooiste delen van het land. Je fietst afwisselend langs krijtrotsen, stranden, bosgebieden, kastelen en authentieke stadjes. Het fietspad van de Oostzeeroute is uitstekend onderhouden, waardoor je op aangename wijze van het fietsen geniet. Klinkt goed, toch? In deze blog ontdek je er meer over:

 • De Oostzeeroute uitgestippeld
 • Onze eigen ervaringen
 • Georganiseerde fietsvakantie over de Deense Oostzeeroute

De Oostzeeroute uitgestippeld

De Oostzeeroute (820 km) voert je langs de Oostzeekust in Denemarken. We werken vijf grote etappes voor je uit:

 • Etappe 1: Als – Aarhus (182 km)
 • Etappe 2: Aarhus – Middelfart (158 km)
 • Etappe 3: Middelfart – Nyborg (152 km)
 • Etappe 4: Nyborg – Kalvehave (182 km)
 • Etappe 5: Kalvehave – Helsingør (146 km)

Etappe 1: Als - Aarhus (182 km)

Het officiële beginpunt is de plaats Als (Noord-Jutland). Vanuit hier fiets je in zuidelijk richting langs Mariagerfjord, jachthaven Udbyhøj en Nationalpark Mols Bjerge. Het is duidelijk dat de route genoeg variatie biedt. Na 182 kilometer kom je aan in Aarhus. We vonden de historische havenstad absoluut een tussenstop waard. We hebben het Naturhistorisk Museum Aarhus bezocht en een heerlijk broodje vis gegeten.

Havenstad Aarhus

Etappe 2: Aarhus - Middelfart (158 km)

Na Aarhus volgt een rustiger stuk van de Oostzeeroute. Tot Horsens kom je vooral stranden, rotsen en Deense dorpjes tegen. Als je tegenwind hebt, is het een pittige tocht. In dat geval biedt Horsens een uitstekende uitvalsbasis voor een (nachtelijke) tussenstop. De stad heeft meerdere supermarkten. Vervolgens fiets je langs Horsens Fjord en Vejle Fjord naar Middelfart. Een typisch Deense fietstocht!

Etappe 3: Middelfart - Nyborg (152 km)

Etappe 3 staat volledig in het teken van het eiland Funen (Fyn). De officiële route verloopt via het zuidelijke deel. Je komt dan ook langs de Zuid-Funense Archipel, die erg mooi is. Uiteraard kun je naar eigen voorkeur ook over het noordelijke deel van Funen fietsen. Qua afstand is dat ongeveer hetzelfde. Zelf gaven we de voorkeur aan de zuidelijke route.

Zuid-Funense Archipel

Etappe 4: Nyborg - Kalvehave (182 km)

Vanuit Nyborg fiets je in 182 kilometer naar het Deense Kalvehave. Het is een waterrijke route over bruggen en Deense eilanden. Je ervaart hoe uitgestrekt de Deense Oostzeekust is.

Etappe 5: Kalvehave - Helsingør (146 km)

Klaar om de Oostzeeroute te voltooien? Op de laatste dag is er genoeg moois te zien. De volgende hoogtepunten komen voorbij:

 • Faxe Bugt; rustig kustgebied in een natuurlijke bocht
 • Baai van Køge; indrukwekkende inham met talloze kustplaatsen en stranden
 • Kopenhagen; de Deense hoofdstad is zeer geschikt voor een fietstour
 • Helsingør; prachtig eindpunt van de Deense Oostzeeroute
Helsingør; eindpunt Oostzeeroute

Na 820 kilometer zit het avontuur erop. We adviseren om elke etappe over twee tot vier dagen te verspreiden, zodat je op je eigen tempo geniet. 

Uiteraard hoef je de Oostzeeroute niet in één vakantie te voltooien. Begin bijvoorbeeld met één of twee etappes en kom volgend jaar terug voor het vervolg. Zelf hebben we er uiteindelijk drie jaar over gedaan. Het was onvergetelijk!

Fietsvakantie Denemarken Oostzeeroute; ervaringen

De fietsliefhebbers van fietsvakantie-europa.nl hebben mooie herinneringen gemaakt tijdens de Oostzeeroute. Paul en Linda delen graag hun ervaring met je:

 • Paul:Ondanks de harde wind was het volop genieten langs de Deense Oostzeekust. We hadden onze bagage goed vastgebonden, waardoor we zonder zorgen van het uitzicht konden genieten. Het hoogtepunt? Voor mij was dat het stuk rondom Vejle Fjord. Meer Deens ga je het niet krijgen!”
 • Linda: “Het was een geweldige ervaring. Wat me het meest bijblijft, zijn de geweldige fietspaden langs de Deense Oostzeekust. Hoewel sommige stukken behoorlijk afgelegen waren, was alles toch goed onderhouden. Hierdoor konden we op een fijne manier van het fietsen, de omgeving en ons gezelschap genieten.”

Georganiseerde fietsvakantie Oostzeeroute Denemarken

Bij een georganiseerde fietsvakantie word je volledig ontzorgd door een reisorganisatie. Je hoeft zelf niets voor te bereiden, maar laat alles over aan een team van ervaren fietsreizigers. Een verzorgde reis van de volledige Oostzeeroute is helaas niet beschikbaar. Wel kunnen we onderstaande fietsvakantie van Kopenhagen naar Helsingør aanbevelen. Deze is inclusief dagtrip naar Zweden en fietsroutes door het Deense binnenland. Met Eigen-Wijze Reizen beleef je een complete Denemarken ervaring: 

Eigen-Wijze Reizen

Fietsvakantie Denemarken Oostzeeroute

Een fietsvakantie over de Deense Oostzee route is een mooie ervaring. Op je fiets ontdek je de mooiste plekken langs de Deense kust. Onderweg kom je meerdere (verrassende) hoogtepunten tegen.

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs