België logo

Ontdek de mooiste plekken in België!

Fietsvakantie België met kinderen

Fietsvakantie België met kinderen

Inhoudsopgave

Een fietsvakantie in België met kinderen is een geweldige ervaring voor het hele gezin. Wel is het – als je met kinderen gaat fietsen – extra belangrijk om je reis goed voor te bereiden. In deze blog helpen we je daarmee. We behandelen de volgende dingen:

  • Hoe een fietsvakantie met het gezin werkt
  • Kindvriendelijke fietsroutes in België
  • Drie tips voor een fietsvakantie met kinderen
  • De beste georganiseerde fietsvakanties België met kinderen

Hoe werkt een fietsvakantie met het gezin?

Bij een fietsvakantie met kinderen fiets je samen met je gezin. Als vader of moeder zijnde, begrijp je dat dit een andere aanpak vergt. Kinderen hebben andere interesses en kunnen niet zo ver fietsen als volwassen. Als je kinderen jonger dan 4 jaar zijn, adviseren we om ze op een kinderstoeltje mee te nemen. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar kunnen deels zelf fietsen, maar dan wel op rustige fietspaden en op laag tempo. Vanaf 8 jaar worden ze steeds zelfstandiger en kunnen ze grotendeels mee fietsen.

Fietsvakantie België met het gezin

Kindvriendelijke fietsroutes in België

Om je fietsvakantie tot een succes te maken, is het belangrijk om kindvriendelijke routes te kiezen. Dit soort routes hebben goed onderhouden fietspaden en zijn grotendeels vlak. We geven je een overzicht:

  • Langs de Belgische kust. Langs de kust kun je vrijwel volledig vlak fietsen, waardoor kinderen het langer volhouden. Ook bieden de vele stranden en badplaatsen genoeg mogelijkheden voor afwisseling.
  • Vlaanderen. Ook Vlaanderen is grotendeels vlak. Fiets bijvoorbeeld van stad naar stad en ontdek wat Leuven, Antwerpen en Gent te bieden hebben. In de steden zijn genoeg speeltuinen waar je kinderen zich kunnen vermaken.
  • De Maasvallei. In de Maasvallei ontdek je hoogtepunten langs de Belgische Maas. De route is grotendeels vlak en het is er lekker rustig. Ideaal om op een rustig tempo te genieten.

Drie tips voor een fietsvakantie met kinderen

Gezinnen die vaker op vakantie gaan, weten dat het voor kinderen niet altijd makkelijk is om hun vertrouwde omgeving te verlaten. We geven je drie tips om je fietsvakantie toch succesvol te maken.

1. Neem veel pauzes

Om te beginnen is het met kinderen extra belangrijk om lekker veel pauzes te nemen. Waar de meeste volwassenen zonder problemen 10 kilometer aan één stuk fietsen, hebben kinderen vaak na 5 kilometer al een pauze nodig. Het is belangrijk om je kinderen die gelegenheid te geven. Zorg er ook voor dat je bestemmingen niet te ver uit elkaar liggen.

2. Kindvriendelijke accommodaties

Verder is het natuurlijk ook van belang dat je kindvriendelijke accommodaties voor je fietsvakantie kiest. We raden aan om dit via de hotelzoeker van Booking.com te doen. Kindvriendelijke hotels hebben in ieder geval ruime en geluiddichte kamers. De beste opties hebben zelfs een speciale speelruimte voor kinderen.

3. Houd overal rekening mee

Als je met kinderen reist, moet je overal rekening mee houden. Het kan zomaar zijn dat je kinderen na twee dagen niet meer willen fietsen. In dat geval moet je voorbereid zijn op een alternatief. Breng de lokale speeltuinen, pretparken of zwembaden dus alvast in kaart voor vertrek. Zo heb je altijd een oplossing voor onvoorziene omstandigheden!

De beste georganiseerde fietsvakanties in België met kinderen

Georganiseerde fietsvakanties met kinderen zijn inclusief fietsroutes, hotels, ontbijt en bagagevervoer. Hierdoor hoef je niet alles zelf uit te zoeken en weet je zeker dat je van goede accommodaties geniet. Dit zijn de twee beste georganiseerde fietsvakanties in België met kinderen:

Fietsrelax
Fietsrelax

Fietsvakantie in België met kinderen

Hoewel lange fietstochten voor kinderen een behoorlijke uitdaging zijn, zorg je er met de juiste voorbereiding voor dat ze een onvergetelijke reis beleven. Kies in ieder geval voor een fietstocht met weinig hoogteverschillen en hotels met faciliteiten voor kinderen. Als je geen zin hebt om alles zelf uit te zoeken, kun je voor een georganiseerde fietsvakantie kiezen. 

Inhoudsopgave

Gerelateerde blogs