Welke fiets kopen voor op fietsvakantie?

Een geslaagde fietsvakantie begint met de aanschaf van de juiste fiets. Op deze pagina ontdek je uit welke soorten fietsen je kunt kiezen en wat verder belangrijk is bij een fiets.

Fiets kopen voor fietsvakantie

De verschillende soorten fietsen

Een fietsvakantie is mogelijk met vrijwel elke soort fiets. We zetten de vijf populairste opties voor je op een rij.

Stadsfiets

Ga je in Nederland op fietsvakantie? Dan is de stadsfiets een goede keuze. De fietspaden in het land zijn uitstekend en je hoeft geen bergen te beklimmen. De stadsfiets staat bekend om het comfort en de lange levensduur. Ook beschikt die over allerlei praktische toevoegingen zoals spatborden, verlichting en een bagagedrager. Deze combinatie maakt hem ideaal geschikt voor een recreatieve vakantie over fietspaden. Bovendien hebben de meeste mensen al een stadsfiets.

Mountainbike

Ben je van plan om bergen te beklimmen? Kies dan voor een mountainbike. Zoals de naam al zegt, is die speciaal ontworpen om bergen mee te beklimmen. Een mountainbike is stevig gebouwd en beschikt over een comfortabel veringssysteem, veilige remmen en uitgebreide schakelmogelijkheden. Hierdoor komt die goed van pas tijdens een fietsvakantie in de Duitse of Franse bergen. Zie je op tegen de vele hoogtemeters? Kies dan voor een e-mountainbike.

Racefiets

Voor snelheidsduivels is de racefiets een goede keuze. Hiermee kun je in korte tijd grote afstanden afleggen. Dat komt door het lichte gewicht, de smalle banden en het aerodynamische ontwerp. De racefiets staat ook wel bekend als wielrenfiets en is alleen geschikt voor verharde wegen.

Hybride

Twijfel je welke fiets het meest geschikt is?  Of verwacht je veel verschillende terreinen? Dan is een hybride fiets aan te raden. Het combineert het comfort van een stadsfiets, de grip en stabiliteit van een mountainbike en het lichte gewicht van een racefiets.

E-bike

Kun je wel wat hulp gebruiken tijdens het fietsen? Een E-bike geeft je elektrische ondersteuning. Hierdoor kun je tijdens je fietsvakantie grotere afstanden afleggen.

Belangrijk om rekening mee te houden

De aanschaf van een fiets gaat verder dan alleen het kiezen van een soort fiets. Houd ook met de volgende vier factoren rekening.

Formaat

Het is belangrijk om een fiets te kiezen met een formaat die past bij je lengte en lichaamsbouw. Dit geeft je de controle en het comfort om een lange fietsdag succesvol te volbrengen.

Versnellingen

Ook het aantal versnellingen is een belangrijke factor. Ga je fietsen in een gebied met veel hoogteverschillen? Kies dan voor een fiets met veel versnellingen. Zo niet, dan heb je aan enkele versnellingen voldoende. Over het algemeen hebben mountainbikes en racefietsen veel versnellingen (21-36) en stadsfietsen weinig (3-8).

Remmen

Kies voor een fiets met betrouwbare en krachtige remmen. Dit is essentieel voor je veiligheid. Schijfremmen zijn doorgaans het beste.

Banden

Verwacht je veel off-road paden? Koop dan stevige banden met een goed profiel. Hoewel iedere fietssoort over bijbehorende banden beschikt, is het ook mogelijk om banden te vervangen.

Handige accessoires

Nadat je een geschikte fiets hebt gevonden, is het tijd om deze aan te vullen met accessoires. Dit zijn vier handige suggesties.

Bagagedrager

Een bagagedrager is handig om tijdens je fietsvakantie spullen mee te vervoeren. Hierdoor hoef je het niet op je rug te dragen en kun je er snel bij. Wil je nog meer spullen meenemen? Een bagagedrager is ook geschikt om er een fietstas aan te bevestigen.

Spatborden

Spatborden komen altijd goed van pas tijdens het fietsen in de regen of door de modder. Ze beschermen jou en je fiets tegen vuiligheid en water.

Navigatie

Tijdens een fietsvakantie op onbekend terrein is het belangrijk om een goede navigatie te hebben. Je kunt hiervoor speciale fietsnavigatie aanschaffen of gebruikmaken van je mobiele telefoon. Een waterdichte houder komt hierbij uitstekend van pas.

Bidonhouder

Ook een bidon en bidonhouder zijn handige toevoegingen aan je fiets. Hierdoor kun je eenvoudig tijdens het fietsen drinken.

Fietsvakantie boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Overige tips