Welke bagage neem je mee op fietsvakantie?

Welke bagage je meeneemt op je fietsvakantie is afhankelijk van het seizoen, de bestemming en je persoonlijke voorkeuren. Op deze pagina zetten we alle mogelijke bagage voor je op een rij. Hierbij maken we onderscheid tussen de categorieën basisbagage, kleding, fietsspullen en verzorging.

Bagage fietsvakantie

Basisbagage

Ga je binnenkort op fietsvakantie? Neem dan in ieder geval onderstaande basisbagage mee.

Basisbagage

Reisdocumenten

Om te beginnen heb je voor elke reis een aantal reisdocumenten nodig. Denk aan een paspoort, identiteitsbewijs en/of verzekeringsdocumenten.

Boekingsbewijzen

Heb je een complete fietsvakantie geboekt? Of heb je allemaal losse accommodaties gereserveerd? In veel gevallen is het belangrijk om het geprinte of digitale bewijs hiervan mee te nemen.

Geld

Ook geld behoort tot de basisbagage. Op die manier kun je altijd iets kopen wanneer je het nodig hebt.

Mobiele telefoon

De mobiele telefoon is tegenwoordig onmisbaar geworden. Het komt tijdens je fietsvakantie goed van pas om je boekingsbewijzen te tonen, dingen te kopen, te navigeren en contact met het thuisfront te houden. Denk ook aan je oplader.

Kleding

De kleding die je meeneemt op fietsvakantie hangt af van het seizoen, de bestemming en je persoonlijke voorkeuren. Het is dan ook niet mogelijk om een paklijst samen te stellen die altijd geldt. We hebben wel negen suggesties voor je!

Kleding fietsvakantie

Fietskleding

Om te beginnen zijn speciale fietsshirts en fietsbroeken een aanrader. Ze zijn speciaal ontworpen voor optimaal comfort tijdens het fietsen.

Fietsschoenen

Ook fietsschoenen zijn handig om mee te nemen. Ze zorgen ervoor dat je comfortabeler en efficiënter kunt fietsen.

Reguliere kleding

Naast fietskleding is het natuurlijk belangrijk om ook gewone kleding mee te nemen voor als je niet op de fiets zit. Denk ook aan schoenen.

Onderkleding

Uiteraard is het tijdens fysieke inspanningen ook van belang om voldoende onderkleding mee te nemen. Neem voor iedere dag schoon ondergoed mee en denk ook aan je sokken.

Jas of vest

Hoewel het afhangt van het seizoen waarin je gaat, komt een jas of vest vaak ook van pas tijdens een fietsvakantie. Temperaturen kunnen namelijk sterk variëren.

Regenkleding

Ook is het handig om voorbereid te zijn op regen. De kans is groot dat je daar tijdens je fietsvakantie mee te maken gaat krijgen. Neem daarom ook een lichte regenjas en –broek mee.

Fietsbril

Met een fietsbril bescherm je je ogen tegen stof en insecten. Ook kan het voor beter zicht zorgen.

Hoofddeksel

Ga je in de zomer op fietsvakantie? Neem dan een pet of hoed mee om jezelf te beschermen tegen overmatige blootstelling aan UV-straling. Ga je in de winter? Dan kan een muts prettig zijn.

Fietshandschoenen

Tot slot zorgen fietshandschoenen voor extra grip en comfort tijdens het fietsen. Ze zijn een mooie toevoeging die weinig plaats innemen.

Fietsspullen

Ben je aan het inpakken voor je fietsvakantie? Vergeet onderstaande fietsspullen niet!

Fietsspullen voor mee op fietsvakantie

Fietstas

Om te beginnen is een fietstas sterk aan te raden. Hiermee kun je al je bagage op een prettige en veilige manier vervoeren.

Navigatie

Goede navigatie is erg belangrijk tijdens je fietsvakantie. Zorg daarom voor een speciale fietsnavigatie of koop een telefoonhouder.

Bidon

Ook een bidon is handig tijdens het fietsen. Hiermee hoef je nooit meer af te stappen om te hydrateren. Wel heb je hiervoor een bidonhouder nodig.

Kettingslot

Heb je geen ingebouwd slot op je fiets? Neem dan een sterk kettingslot mee. Voor extra veiligheid kun je het ook in combinatie met een ingebouwd slot gebruiken.

Bandenplakset

Tijdens een fietsvakantie loop je altijd het risico op een lekke band. Zorg daarom altijd voor een bandenplakset. Neem ook een handpomp mee.

Fietshelm

Hoewel het in Nederland lang niet altijd gebeurt, is het raadzaam om een fietshelm mee te nemen. Het vermindert de kans op ernstig hoofdletsel bij een valpartij sterk. Bovendien is het in Spanje, Finland, Tsjechië en Slovenië zelfs verplicht voor jongeren.

Verzorgingsproducten

Tijdens een fietsvakantie is het natuurlijk nog steeds belangrijk om jezelf goed te verzorgen. We zetten de benodigde verzorgingsbagage voor je op een rij.

Verzorgingsproducten

Tandenborstel

Het is belangrijk om iedere dag je tanden te poetsen. Vergeet daarom niet om een tandenborstel mee te nemen op fietsvakantie. Denk ook aan tandpasta.

Shampoo

Zeker na een inspanning zoals fietsen, is het prettig en hygiënisch om je te douchen. Hoewel veel accommodaties gratis shampoo hebben, kun je het voor de zekerheid ook zelf meenemen.

Scheermesje

Ga je meerdere dagen op fietsvakantie? Dan kan het nodig zijn om je tussendoor te scheren. Vergeet in dat geval niet om een scheermesje mee te nemen.

Handdoek

Ondanks dat het bij veel accommodaties is inbegrepen, kan het nooit kwaad om ook een eigen handdoek mee te nemen. De kans is groot dat het tijdens je reis een keer van pas komt.

Anti-insecten

Afhankelijk van het seizoen kun je ook overwegen om anti-insectenmiddel mee te nemen. Hiermee kun je vervelende jeuk en/of pijn voorkomen.

EHBO

Juist tijdens het fietsen is het verstandig om een EHBO-kit bij je te hebben. Ze bevatten spullen als pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en/of pijnstillers. Bij een ongeluk ben je blij dat je het hebt.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Vergeet ze niet in te pakken voor je fietsvakantie!

Fietsvakantie boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Overige tips